Drukuj
Kategoria: Bajkownica

Pierniki różnią się między sobą kształtem, grubością, miękkością czy dodatkami, zawsze jednak uwodzą aromatycznym, korzennym zapachem przypraw, przywołującym na myśl zimowe wieczory i rodzinną atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. Pierniki, w przeszłości uważane za symbol dobrobytu i produkt luksusowy, zajmują obecnie czołowe miejsce wśród najpopularniejszych słodkości. Skąd pochodzą pierniki?

Choć pierniki uważane są za polski przysmak, tak naprawdę pochodzą z okolic dzisiejszej Holandii, a sama tradycja ich wypiekania kultywowana jest w różnych częściach Europy – i nie tylko. Są oczywiście niezwykle popularne w Niemczech. Francuzi zajadają się pikantnym chlebem miodowym, znanym pain d'épices, w Szwajcarii królują lukrowane pierniczki z Bazylei, w krajach północy - cieniutkie piernikowe ciasteczka w kształcie zwierząt i serduszek. Prawdopodobnie najlepiej rozpoznawalnymi piernikami XXI wieku, dzięki kulturze masowej, są brytyjskie ludki, zdobione różnymi polewami.

Polska nazwa piernik pochodzi od starodawnego słowa pierny (czyli pieprzny) i odnosiła się właśnie do intensywnych przypraw w nim zawartych. Zamożniejsi obywatele chętnie używali go jako zakąski do wódki, damy zaś z lubością raczyły się nim podczas podwieczorków. Najstarszy zachowany polski przepis na wypiek piernika pochodzi z 1725 roku i zanotowany został nie w książce kucharskiej, ale poradniku medycznym. Początkowo bowiem ciasto to było nie tylko przysmakiem, ale i lekarstwem, które zalecano w razie niestrawności oraz w czasie przeziębienia.

Jak wiele wyrobów kulinarnych, także piernik doczekał się kilku legend. Jedna z nich głosi, że wymyślił go przez przypadek pewien czeladnik, który w wyniku pomyłki dodał do ciasta korzenne przyprawy. Wyjątkowy smak podbił serca klientów, a piernik na stałe wpisał się do kanonu słodyczy.

Obecnie pierniki wtopiły się w polską tradycję bożonarodzeniową i stały się jednym z najważniejszych symboli tych świąt. Różnokształtnych i różnokolorowych pierniczków nie może zabraknąć także na choince.

My też chcieliśmy wpisać się w tę tradycję i na zajęciach z Bajkownicy piekliśmy pierniki. Wierzcie nam, ten zapach i smak przeniósł nas już w świąteczny czas.

JS