Drukuj
Kategoria: Wydarzenia
 
Lód i światło w mej lodówce
Z głodu kołuje się w główce
Za obiadkiem woła brzuszek
Dajcie pizzy choć okruszek!
Chciałabym jej raz jeszcze
Spojrzeć w oliwkowe oczy
Nadgryźć lekko pulchny brzeg
Łapać zapach jej uroczy
Jaka jest wierszyka treść?
Kawał pizzy chcę dziś zjeść!
Co myślę gdy w brzuchu burczy?
Gdy żołądek się kurczy?
Gdy człowiek z głodu umiera?
Co myślę? Chwileczkę! Nie teraz!
A moje ostatnie życzenie?
Chcę pizzę z podwójnym serem!
P - jak pyszna pizza
I - jak i duża
Z - jak zjem całą
Z - jak zjem sama
A - jak AKURAT! „
Dziś, 9 lutego obchodzimy niezwykle smakowite święto – Dzień Pizzy!
Tak więc ręka w górę, kto przygotuje dzisiaj pizzę na obiad? My z tej okazji także mamy dla Was niespodziankę i chętnie przygotujemy pizzę razem z Wami.
W domu jednej z bibliotekarek Dzień Pizzy rozpoczął się już wczoraj aby dziś móc podzielić się z
Wami przepisem na przygotowanie tego jakże pysznego dania. Tym razem przym będzie wiodła jednak pizza w wykonaniu „instant”- czyli ze spodem z marketu z zabawną biedronką w logo 🙂
Oczywiście, jeśli chcecie wykonać pizzę według niezawodnych przepisów z opasłych książek kucharskich zapraszamy do wypożyczalni na poszukiwanie najlepszego i najsmaczniejszego przepisu na ciasto! A jak wiadomo, książek w bibliotece nie brak, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
A więc zaczynamy od przygotowań!
Najpierw przygotujcie listę wszystkich dodatków, które chcecie znaleźć na swojej pizzy. Na naszej pizzy chcieliśmy aby znalazły się: pieczarki, szynka, cebula, kukurydza, ketchup, ananas i ser.
Gdy już się w nie zaopatrzycie, należy zacząć przygotowania do gotowania!
Zróbcie trochę miejsca na stole i zacznijcie od umycia, obrania i pokrojenia pieczarek w plasterki. Po pieczarkach pokrójcie szynkę w plasterki oraz cebulę w piórka. Odsączamy kukurydzę oraz ananasa i ucieramy ser na tarce z grubymi oczkami.
Nadszedł teraz czas na przyjemniejszą część zadania czyli przygotowanie. W związku z tym mamy okazję puścić wodze fantazji i przygotować ciekawe kształty na naszych pizzach lub ułożyć dodatki w sposób uporządkowany jak u nas 🙂
Najpierw przygotujmy spód pod pizzę więc możemy posmarować go ketchupem i ułożyć dodatki według własnej kolejności i uznania, na koniec posypujemy wszystko startym żółtym serem.
Teraz czas do piekarnika – pieczemy w zależności od ilości dodatków około 30 minut.
Po upieczeniu nadszedł czas na najlepszą część – już możemy jeść!
Smacznego 🙂